неделя, 7 февруари 2010 г.

Емил Зауер изнася концерт в София


Големият немски пианист Емил Зауер посещава България през 1899г.Емил Георг Конрад Зауер е роден в Хамбург,Германия през 1862г.Първите си уроци по пиано получава от майка си Юлия Гордън.Тя е шотландка.Учи при Николай Рубинщайн в Русия през1879-1881.

В Италия се запознава с графиня Sayn-Wittgenstein,която го препоръчва на бившия си любовник Ференц Лист.В продължение на две лета е негов ученик.Според музикални критици в неговите изпълнения се усеща влиянието на Лист,но той винаги се афишира като ученик на Рубинщайн.Периода 1882-1934 е изпълнен с много турнета.Преди да отпътува за България той намира малко време да се ожени за избранницата на сърцето си Алис Елб.Има щастлив брак и девет деца.Назначен е през 1901г. за преподавател във Виенската академия.Виртуозен изпълнител на Шопен, Григ,Лист той се изявява като музикален педагог.Негови ученици са Ely Ney,Lubka Kolessa,Stefan Askenase,Webster Aitken,а също и големият български диригент Руслан Райчев.През 1921г.негова ученичка е десетгодишната Ангелика Моралес.След смъртта на съпругата си той се жени за Ангелика и има двама сина-Хулио и Франц.Умира във Виена,Австрия през 1942г.

Ето какво пише княгиня Мария Луиза за неговия концерт на г-жа Анна Станчова:
Няма нищо ново,освен един концерт от Сауер,цяло чудо,бяхме поканили министри,дипломати,високи сановници и любители на музиката.Бе великолепно,но най хубавото бе една интимна вечеринка,където маестрото свири на тъмно само за нас.

Емил Зауер е удостоен с благородническо звание от император Франц Йосиф През 1901 издава автобиографичната книга Meine Welt,където описва и посещението си в България.

Полковник Агура през 1900г.написва текст за химн.Фердинанд поръчва музика за този текст на Емил Зауер.През 1925г.българският композитор Емануил Манолов композира музика за същия текст.Дворцовият химн Боже Царя ни пази по протокол се изпълнява на празници и официални случаи след Шуми Марица.

Интересно къде ли се съхранява оригинала на маестро Зауер? Мисля,че е време да има Музей на българската музика,където да бъдат изложени партитури,лични вещи и т.н.Колекцията би била богата,бъларите са оставили трайни следи в светоното музикално наследство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар