неделя, 28 август 2011 г.

Петър Дънов


Петър Константинов Дънов е основател на философско учение,придобило популярност в цял свят.Той е роден на 11.06.1864г.в България и починал на 27.12.1944г.
През 1888г.е студент в Методистко теологическата семинария на университета Дрю,град Медисън,Ню Джърси,САЩ.Днес този университет е сред най елитните в САЩ.Има изключителна библиотека ,съдържаща ценен архив от основането му.Вероятно разполага с данни за българския студент Петър Дънов.
Традиция в университета е при откриване на учебната година да бъдат издигани знамената на държавите,чиито представители учат в него.
През 2002г.,след 114г.,българското знаме е развято ,за да покаже присъствието на български студент-Пламен Коларов,получил най престижната стипендия(президентската стипендия), в учебното заведение.Младежът е завършил с отличие Първа частна английска гимназия"Уилям Шекспир"в София ,а на изпитите SAT се представя блестящо,той е сред двата процента кандидати от цял свят ,с най висок успех.Когато Пламен,постъпва в университета,негов президент е Томас Кийн
(Thomas Kean),изключителна личност в обществения и политически живот на САЩ-председател на Комисията за разследване на 11 септемри 2001,два пъти губернатор на щата Ню Джърси,президент на Дрю Юнивърсити,в продължение на 15 години.По време на неговото управление университета има големи успехи и се нарежда след университета Принстън, в щата Ню Джърси.След четири години българина се дипломира с почести ,завършвайки политически науки, в светския департамент на Дрю Юнивърсити.
През 2005г.в университета постъпва друг българин,брата на Пламен,Виктор Коларов,който оставя трайни следи в спортния живот на Дрю.Бивш състезател по тенис на корт в дружество "Левски",Виктор става известен като"The Bulgarian bomber"сред спортната университетска общност по Източното крайбрежие.Неговите успехи на тенис корта помагат за изкачването на отбора по тенис в Дрю, в по висока дивизия в студентските шампионати.
Днес няколко българчета учат в престижния университет,но едва ли знаят за именития си сънародник Петър Дънов,който пръв е прекрачил прага му,през 1888г.

вторник, 23 август 2011 г.

Д-р Христо Йорданов


Д-р Христо Йорданов е роден през 1861 г. във Враца,в семейството на Йордан(Йордаки) и Ценка Павлови.
Завършва Априловската гимназия с отличие.Учителства в Кюстендил.
Заминава да следва в чужбина със стипендия"Козма Тричков".
Завършва химия в Технологичния институт в Щутгарт, а докторат - в университета в Аахен,Германия. Специализира копринарство в Падуа, Италия.
Владее писмено и говоримо немски, руски, френски и италиански език. След приключване на образованието си е назначен в Министерството на търговията и земеделието, като инспектор по бубарство.
Има съществен принос за създаването на Опитната станция във Враца, спомага за развитие на копринената индустрия в града, създава база за бубарство и в Харманли, изобретява "Квачка" - инкубатор за люпене на бубено семе.
През 1896г.е сред учредителите на Българско икономическо дружество.
В периода 1902-1908г.е директор на Свищовската търговска гимазия.
В София става управител на Централна земеделска банка.
Той е депутат в Народното събрание.Умира през 1929г.
Д-р Христо Йорданов е баща на световно известния авиоконструктор Асен Йорданов,известен като Jerry Jordanoff.